5/26/2015

Näkökulmia koulukiusaamisesta

Minulla on tästä aiheesta videokin, mutta koska se on huonosti editoitu ja pitkästyttävä, ajattelin julkaista sen saman paketin tekstiversiona. Itse olen kokenut ja nähnyt kiusaamista paljon peruskoulun aikana. Ja tunnen ihmisiä siitä ikäluokasta, jotka kamppailevat saman asian kanssa tänäpäivänäkin. Olen pohtinut tätä asiaa ikuisuuden, ja koska se vaivaa minua, haluan ulkoistaa ajatukseni julkisesti. Tämä on siis tarkoituettu koulukiusaajille ja -kiusatuille.


Kiusaamisen yleisin ympäristö on koulu, etenkin ala- ja yläaste. Jokaisessa koulussa on kiusattuja ja kiusaajia. Kiusaaminen ei lopu, se tulee aina olemaan osana nuorten koulunkäyntiä (mutta ei välttämättä kaikkien). Uskon että tämä kaikki lähtee mitä todennäköisimmin ihmisten lokeroimisesta ja jaottelusta "huonompiin" ja "parempiin". Erilaisuus on etenkin yksi syy syrjimiseen: Massasta poikkeava ulkonäkö, käytös ja taustat.


Yleensä kiusaamistapauksia pyritään setvimään kuraattorin ja vanhempien kesken, mutta omalla kohdallani se ei ole koskaan ollut se ratkaiseva tekijä joka lopetti kiusaamisen. 

Vaikka kiusaaminen on ja pysyy, jokainen voi silti itse valita roolinsa. Kukaan ei sinun puolestasi päätä, oletko kiusattu vai kiusaaja. Minä tiedän, koska olen ollut molempia. Pystyn katsomaan asiaa kiusatun ja kiusaajan näkökulmasta. En väitä, että minulla on ratkaisu ongelmaan, mutta uskon että voin auttaa niitä jotka kohtaavat kiusaamista jossain muodossa.

Ajatus kiusaamisesta lähtee teistä itsestänne. Vaikka joku painostaisikin sinua olemaan julma jotakuta toista kohtaan, voit aina pysähtyä miettimään ja tehdä päätöksen itse. Älä anna kenenkään ajatella puolestasi. Älä anna kenenkään manipuloida sinua tekemään asioita, jotka tuntuvat väärältä. Sinulla on valta teoistasi. 
  Kun joku moittii esimerkiksi jonkun toisen ulkonäköä, vammaa tai jotain niinsanotusti normaalista poikkeavaa piirrettä, siinä taustalla on tietämättömyys. Et voi tietää miksi joku henkilö on juuri sellainen kuin on. Esimerkkinä vaikka hyvin laiha henkilö, jota nimitellään anorektikoksi, vaikka hän todellisuudessa on luonnostaan hyvin sirorakenteinen. Eihän kukaan täysijärkinen mene kysymään kaljulta ihmiseltä että onko hänellä syöpä, vain koska hän on kalju? Tai vaikka henkilö, jolla on akne, tiedostaa varmaan todella hyvin että hänellä on akne, ilman että siitä mennään hänelle jatkuvasti huomauttamaan. Sitäpaitsi akne on ihosairaus, ja kukaan ei varmasti halua sitä itselleen.
  Monesti kuulee puhuttavan siitä, että kiusaajalla itsellään on ongelmia. Se on täyttä totta. Miksikö minä sitten kiusasin muita? Koska olin kateellinen niille ihmisille, joiden kuvittelin olevan minua parempia, ja purin sen katkeruuden minua heikompiin. Todellisuudessa ei ole olemassa minua parempia tai minua heikompia. Kaikki ovat ihmisarvoltaan samalla tasolla, kaikilla on sama lähtökohta. 
  Täytyy opetella katsomaan asioita muistakin näkökulmista kuin vain omastaan. Vaikka se on joskus helvetin vaikeaa, se auttaa avartamaan omaa asennetta kaikkeen. Sama pätee kiusaamiseen. Kiusattuna, pyri asettumaan kiusaajan paikalle. Kiusaajana, pyri asettumaan kiusatun paikalle. (ei tietenkään kirjaimellisesti, vaan mentaliteettisella tasolla). 
  Mietin aina, että miksi kiusaajat kiusaavat? Miksi he tuhlaavat aikaansa oman egonsa pönkittämiseen, lyttäämällä muita? Se että puhallat jonkun toisen kynttilän, ei saa omaasi loistamaan kirkkaampana. Jos tuhlaa aikaansa ja ajatteluaan muiden nälvimiseen, se vain hidastaa omaa henkistä kehitystä. 
  Jos on tarve kiusata jotakuta toista, on myös tarve todistella itselleen jotakin. Kiusaaja rikkoo siinä yhtä paljon itseään kuin uhriaankin. Jos on omia henkilökohtaisia ongelmia, niin ne täytyy selvittää eikä heijastaa muihin. Kiusaaja tekee omien ongelmiensa lisäksi myös kiusatulle ongelmia. 

Voiko kiusattu puolustautua? Jos niin miten? Fyysisen väkivallan kohteeksi joutuminen on useinmiten kiinni fyysisistä seikoista, mutta se niinsanotusti heikompi henkilö voi puolustautua järjellä ja sanoilla kun joku öykkäri on antamassa nyrkistä. 
  Oma asenne ratkaisee molempien osapuolien kohdalla. Kiusaajia on aina, mutta sinun ei tarvitse olla kiusattu. Vaikeinta on kiusattuna nousta siitä alistetusta asemasta. Mutta kun siihen pystyy, kiusaamisen uhrina oleminen loppuu. Kiusaajat saattavat jatkaa edelleen haukkumista, mutta se miten reagoit siihen itse, on se suurin tekijä. Älä käperry nurkkaan ja laaha katseellasi lattiaa. Nosta pää pystyyn ja kohenna ryhtiä. Kehon elekieli tukee paljon sitä millaisena ihmiset näkevät sinut. Vaikka olisikin yksinäinen ja hiljainen, ei tarkoita että pitäisi heti yrittää tunkea itseään ihmisten luokse ja olla yltiösosiaalinen, vaan muuttaa pieniä asioita kerrallaan. 
  Huumorintajuttomia ihmisiä kiusataan enemmän kuin humoristisia, se on tutkittu juttu, ja uskon siihen vahvasti. Entä jos ihmiset eivät välttämättä tarkoita pahalla, mitä sanovat, vaan muutat päässäsi asian negatiiviseksi? Huumori auttaa missä tahansa asiassa. Opi nauramaan omille virheillesi. Jos joku dissaa esimerkiksi vaatteitasi, älä ime sitä negaatiota itseesi vaan heijasta se pois. Naura ja ota asia vitsinä. Kun kiusaajat huomaavat hetken päästä, etteivät saa mieltäsi pahoitettua, he lopettavat. Vaikka pahat sanat satuttavat ja painavat mieltä pitkään, älä anna periksi kiusaajien edessä. Yleensä jos joku haukkuu ja kiusattu alkaa puolustelemaan itseään epätoivoisesti, se vain provosoi kiusaajia vielä enemmän jatkamaan sitä. 
  Kun minua kiusattiin, se loppui kun itse lopetin sen. Lakkasin välittämästä siitä. Kiusaajat eivät enää huudelleet minulle, kun tiesivät etten välitä tai saattaisin huutaa takaisin. Ajattelin että olen heidän yläpuolella, vaikka kenenkään ei tulisi ajatella niin, koska kaikki ovat saman arvoisia. Kiusatun roolista pääseminen vaatii joskus radikaalejakin mielen muutoksia. On monia keinoja miten pääsee eroon uhrin asemasta. Jotkut alkavat esimerkiksi nyrkkeilemään tai harrastamaan jotain fyysistä lajia. Kukapa uskaltaisi aukoa päätään sellaiselle joka harrastaa judoa? Joskus täytyy ottaa itseään niskasta kiinni. Älä anna muiden kohdella itseäsi huonosti. Päätä itse oma roolisi. 


Kiitos ja anteeksi 
Saa jakaa ja kommentoida.

No comments:

Post a Comment

Leave me a comment!